از گفتن این جملات به فرزندتان جدا خودداری کنید

منشا رفتارهای زشت کودکان ،جملات نامناسبی است که والدین به فرزندان خود میگویند. در این مقاله از مسیر سبز یاد میگیریم که بسیاری از والدین از این که مجبورند هر از چند گاهی برای رفتارهای زشت کودکان خود با آنها به گفتگو بنشینند، شکایت میکنند. گاهی منشا این مشکلات، جملات نامناسبی است که والدین به فرزندان خود میگویند و هیچ تاثیر روی آنها ندارد. اگر شما نیز یکی از جملات زیر را بکار میبرید، باید بگوییم که تنها وقتتان را تلف میکنید. وباید بدانید که تاثیر جملات مثبت روی کودک چه قدر میتواند روی آینده و شخصیت او تاثیر بگذارد.
از این گفتن این جملات به فرزندتان بپرهیزید
«تمومش کن»
احتمالا شما هم جملاتی مانند «بس کن» و «تمومش کن» را برای تربیت کودک تان زیاد به کار میبرید. به عنوان مثال زمانی که او پایش را مدام به زمین میکوبد یا در ماشین زیاد تکان می خورد. اما باید بدانید که این جملات مشکل شما را حل نمیکند زیرا کودکتان با شنیدن آنها رفتار اشتباه خود را تشخیص نمیدهد.
به جای آن چه بگوییم؟ شما میتوانید از این جمله استفاده کنید: «لطفا پایت را به زمین نکوب زیرا صدای آزار دهندهای دارد.»
«شیطونی نکن»
این جمله معانی بسیاری دارد. به عنوان مثال زمانی که شما این جمله را به هدف درست صحبت کردن کودکتان به او میگویید، ممکن است برداشت او چیز دیگری مانند تن صدای بلند اسباب بازیاش باشد. بنابراین شیطونی نکن جمله مناسبی نیست زیرا رفتار درست را به کودک نشان نمیدهد.
به جای آن چه بگوییم؟ دقیقا به کودکتان بگویید که کدام رفتار درست است. به عنوان مثال: «با مهربانی با برادرت صحبت کن» این جمله باعث میشود که او دقیقا درک کند کدام رفتار مناسب و کدامیک نامناسب است.
«درست بازی کن»
زمانی که هنگام بازی با کودکتان متوجه میشوید که او در حال جرزنی است و این جمله را به او میگویید، در واقع تاثیری بر او ندارد زیرا او منظور شما را از کلمه «درست» نمیفهمد.
به جای آن چه بگوییم؟ دقیقا رفتاری را که میخواهید از کودکتان ببینید، به زبان آورید. به او بگویید: «قوانین بازی را رعایت کن».
«حرف نزن»
مشکل این جمله آنجاست که کودکتان دلیل حرف نزدن را نمیفهمد. آیا در مکان ساکتی هستید و از او میخواهید که آرامتر صحبت کند یا این که به غر زدن خود ادامه ندهد؟
به جای آن چه بگوییم؟ برای او توضیح دهید که چرا چنین چیزی از او میخواهید. «اینجا کتابخانه است، آرامتر صحبت کن» یا «بگذار نوبت تو شود، سپس صحبت کن»
«مراقب باش»
این جمله ساده تاثیری روی رفتار کودکتان نمیگذارد. منظور شما چیست؟ آیا هنگام نوازش سگ یا هنگام دوچرخه سواری باید مراقب باشد؟»
به جای آن چه بگوییم؟ منظور خود را دقیقا بیان کنید. به عنوان مثال «آن لیوان را با دو دستت بگیر تا نیافتد»
علت های مشکلات رفتاری کودکان
بر اساس تحقیقات انجام شده و به طور خلاصه، مشکلات رفتاری کودکان ناشی از عوامل متعددی است که مهمترین آن ها عبارت اند از:
- مشکلات ژنتیکی، نورولوژیکی و بیوشیمیایی
- مشکلات خانوادگی
- مشکلات فرهنگی و اجتماعی
- تجربه های نامطلوب و شکست های پی در پی
تاثیرات مشکلات رفتاری در آینده کودک
مشکلات رفتاری کودکان می تواند در هوش و پیشرفت تحصیلی آن ها اثرگذار باشد به نحوی که بر اساس تحقیقات انجام شده، کودکان مبتلا به اختلال رفتاریف تقریبا یک سال عقب تر از سطح پیشرفت مورد انتظار قرار داشته اند.
همچین وجود اختلالات رفتاری در کودک می تواند باعث مشکلات سازش اجتماعی شود و به یکی از دسته های درونگرایانه و مضطرب یا برونگرایانه و پرخاشگر ورود کنند.
رشد زبان هم در کودکان مبتلا به اختلالات رفتاری ممکن است دچار تاخیر یا اشکال شود. حتی کودکان دارای مشکلات شدید رفتاری، ممکن است به هیچ عنوان حرف نزنند یا تنها پژواک گویی از خود نشان دهند.
درمان اختلالات و مشکلات رفتاری در کودکان
درمان مشکلات رفتاری در کودکان، بهتر است در سنین پایین انجام شود و هرچه زودتر این روش های درمانی استفاده شود، نتیجه ی بهتری در کاهش اثرات منفی آن در بزرگسالی کودک خواهد داشت.
درمان های مختلفی برای مشکلات رفتاری کودکان وجود دارد که بر اساس تحقیقات و مطالعه ی گسترده ای که در آمریکا صورت گرفت، ترکیب درمان دارویی و درمان شناختی رفتاری، روی بیشتر آن ها تاثیر مثبتی داشته است.
چگونه اختلالات کودکان را درمان کنیم؟
همانطور که توضیح داده شد، درمان اختلالات رفتاری کودکان معمولا چندجانبه است و بسته به نوع اختلال و عوامل زمینه ساز آن، می تواند یکی یا چند مورد از درمان های زیر باشد.
آموزش والدین
آموزش والدین به پدر و مادر کودک نحوه ارتباط برقرار کردن و کنترل کودک در شرایط بحران را توضیح می دهد.
خانواده درمانی
خانواده درمانی به کل اعضای خانواده یاد می دهد تا چطور با کودک برخورد کنند و در شرایط خاص چطور او را کنترل کنند.
درمان شناختی رفتاری CBT
درمان شناختی رفتاری به کودک کمک می کند تا افکار و رفتارهای آسیب زا را شناسایی کند و آن ها را کنترل کند.
آموزش اجتماعی
آموزش اجتماعی در کنار دیگر درمان ها برای یاددادن مهارت های برقراری ارتباط با دیگران به کودک استفاده می شود.
کنترل خشم
کنترل خشم کلاس های آموزشی ای است که به کودک یاد می دهد تا به جای پرخاشگری و خشونت، بتواند مهارت های مقابله سازگارانه را ابراز کند.
حمایت تخصصی
حمایت کردن کودک در موضوعاتی که در رابطه با آن ها دچار مشکل است هم روش مناسبی برای درمان اختلالات رفتاری کودکان است.
تشویق
یکی از دلایل بروز مشکلات رفتاری در کودکان شکست های پی در پی است و تشویق کردن کودکان برای شکوفا کردن استعدادهایشان می تواند این زمینه را محو کند.
دارودرمانی
دارودرمانی معمولا در کنار سایر روش های درمانی، برای کنترل کوتاه مدت رفتارهای تکانشی در کودکان استفاده می شود.
دیدگاهتان را بنویسید