بیماری کودک را کی باید به پزشک اطلاع داد

در مورد بیماری کودک و اینکه کی و چه مواردی از آن را باید به پزشک اطلاع داد را در این مطلب از مسیر سبز با هم بررسی میکنیم. زیاد نگران نباشید هر وقت مشکل جدی یا خطری پیش آید شما حتما متوجه خواهید شد.
در عرض چند روز پس از تولد نوزاد شما حالات طبیعی و غیر طبیعی او را در می یابید. آگاهی شما در مورد حالات طبیعی نوزاد، الگوی غذا خوردن، خوابیدن، ادرار کردن و پاسخگویی به شما در مورد ارزیابی وضع سلامت او و اینکه چه موقعی باید به پزشک اطلاع دهید عناصر حیاتی محسوب می شوند.
شما باید موارد احتیاط را از روز اول آغاز کنید به این ترتیب کودک شما تا آنجا که ممکن است سالم خواهد ماند. نوزاد را از تماس با افراد بیمار دور نگهدارید و دست هایتان را بعد از هر بار تعویض پوشک بشویید.
اگر می خواهید به نوزاد خود شیر دهید این عمل را تا حد امکان ادامه دهید (ایده آل آن است که تا یکسال و بنا به توصیه سازمان جهانی بهداشت تا دو سال شیر دادن را ادامه دهید). اجازه ندهید کسی در نزدیکی کودک سیگار بکشد. دقت کنید که واکسیناسیون به موقع انجام شود.
هنگام خواب او را به پشت بخوابانید که از سندرم مرگ ناگهانی نوزاد پیشگیری شود. ولی حتی اگر شما تمام این موارد را رعایت کنید ممکن است نوزاد بیمار شود و این البته امری است طبیعی.
شایعترین بیماری های نوزاد
نوزادان درست پس از تولد و در حالی که از محوطه ایمن رحم به این دنیا وارد میشوند؛ آسیبپذیر هستند. این درست زمانی است که آنها یاد میگیرند نفس بکشند؛ تغذیه کنند و ارتباط برقرار نمایند. بعد از تولد ریهها، قلب، مغز، کلیهها، کبد و دیگر اندامهای آنها یاد میگیرند که با یکدیگر هماهنگ شوند.
از این رو نوزادان در صورت احساس ناراحتی، نیاز و گرسنگی تنها راه برقراری ارتباطشان گریه کردن است. بنابراین، والدین یا پرستار کودک در منزل، باید سعی کنند تا بفهمند که چه چیزی ممکن است سبب بیقراری کودک شود و نسبت به رفع آن اقدام کنند.
بیماری های نوزاد هنگام زایمان
برخی اوقات، در طی روند زایمان ممکن است یک کودک از لحاظ جسمی آسیب ببیند. به این مشکلات آسیب هنگام تولد یا ضربه به هنگام تولد گفته میشود. آسیب هنگام تولد میتواند ناشی از به کار بردن پنس توسط ماما هنگام خروج کودک از کانال زایمان باشد. اکثر نوزادان بسیار زود از آسیبهای هنگام زایمان بهبود پیدا میکنند.
در مواردی هم ممکن است نوزادانی که به طور طبیعی زایمان میشوند؛ به دلیل فشار در کانال زایمان مقداری سرشان تورم داشته باشد. این مشکل به مرور زمان خوب شده و معمولا مشکلات جدی را در آینده ایجاد نمیکند. همچنین ممکن است برخی نوزادان به دلیل استفاده نادرست برخی از جراحان کم تجربه از چاقوی جراحی هنگام سزارین، آسیب ببینند. البته این مورد بسیار نادر است.
زردی یکی از رایجترین بیماری های نوزاد
زردی در نوزادان بسیار شایع است. وقتی بیش از حد بیلی روبین در خون کودک وجود داشته باشد؛ سبب میشود تا پوست نوزاد مایل به رنگ زرد شود. این مشکل یکی از رایجترین بیماری های نوزاد است زیرا بسیاری از نوزادان با زردی نوزادی متولد میشوند. این اتفاق به این دلیل رخ میدهد که کبد کودک آنقدر بالغ نیست که بتواند بیلی روبین اضافی خون نوزاد را تجزیه کند. از این رو اغلب پزشکان در هفته اول تولد نوزاد، با تجویز یک آزمایش خون این مورد را در بدن او بررسی میکنند.
چنانچه میزان بیلی ربین خون کودک بالای ۱۰ باشد نشاندهنده بیماری زردی در نوزاد است. به طور معمول زردی بین ۱۰ تا ۱۲، با گذشت زمان برطرف میشود. اما اعداد و ارقام بالاتر نیاز به درمان با فتودرمانی دارند. در هنگام استفاده از این دستگاه زردی کودک اغلب ظرف ۵ تا ۷ روز (بسته به تجویز پزشک دارد) آهسته آهسته کمتر شده و به رقمی حدودا زیر ۸ میرسد که در آزمایش خون مجددی که نوزاد میدهد؛ مشخص خواهد شد.
این عدد طبیعی بوده و نشاندهنده آن میباشد که بیماری دیگر برطرف شده است. اما چنانچه زردی نوزاد بیش از ۳ هفته ادامه پیدا کند؛ میتواند نشانهای از یک بیماری زمینهای باشد و والدین باید با پزشک کودک خود مشورت کنند.
کولیک یکی از دردناکترین بیماری های نوزاد
کولیک در نوزادان بسیار شایع است. از این رو مسئولیت مراقبت از کودک را برای والدین بسیار سخت میکند. هنگامی که کودک بدون دلیل مشخصی به خصوص در هنگام شب به طور مداوم گریه میکند؛ ممکن است دچار قولنج روده یا همان کولیک شده باشد. تاکنون علت دقیق کولیک مشخص نشده است و برخی از تئوریهای موجود حاکی از آن میباشد که این بیماری میتواند به دلیل گاز هورمونهایی باشد که در معده نوزاد ترشح میشوند.
پوست آبی رنگ یا کبود نوزاد
پوست دست و پای نوزادان تازه متولد شده معمولا متمایل به رنگ آبی یا کبود است. رنگ آبی به مرور زمان با بهبود روند گردش خون در بدن نوزاد، محو میشود. اما اگر در اطراف دهان کودک خود لکههایی به رنگ مایل به آبی مشاهده کردید و هم زمان مشکلات تنفسی برای مدت طولانی در کودک دیده شد؛
این میتواند به این معنی باشد که قلب و ریههای نوزاد عملکرد خوبی ندارند اگر تنفس او به مدت ۱۵ تا ۲۰ ثانیه متوقف شود و پوست کبودی داشته باشد؛ ممکن است دچار آپنه نوزادی شده باشد. مشکل فوق نشاندهنده بیماری زمینهای قلبی است که نیاز به مراقبت و مداخله پزشکی دارد.
تهوع و برگرداندن شیر
گاهی اوقات نوزادان شیری را که میخورند استفراغ یا تف میکنند. این یک اتفاق رایج است. به همین دلیل است که به مادران تاکید میشود تا هوای اضافه یا آروغ نوزادان را بعد از تغذیه بگیرند تا از بالا آمدن هوا به همراه محتویات معده جلوگیری شود با این وجود اگر کودک شما شیر را برمیگرداند و یا استفراغ او رنگی مایل به سبز دارد؛ همچنین چنانچه این اتفاق چندین بار تکرار میشود؛ ممکن است زنگ خطر یک مشکل جدی باشد.
در این صورت حتما توصیه میشود هرچه سریعتر به پزشک کودکان مراجعه کنید زیرا نوزادان میتوانند خیلی زود دچار کم آبی شوند؛ از این رو ممکن است به مراقبت پزشکی و درمانی نیاز باشد. عدم تحمل لاکتوز و شیر مادر نیز یک مشکل نسبتا شایع است که نیاز به مراقبت پزشکی دارد؛ اما جزو بیماری های نوزاد محسوب نمیشود. در مواردی نیز استفراغ مکرر و ترشح شیر میتواند به دلیل عفونت زمینهای یا مشکلات گوارشی باشد.
پریشانی و بیقراری تنفسی نوزاد
آیا پریشانی و بیقراری تنفسی جزو بیماری های نوزاد میباشد؟ این اتفاق معمولا هنگامی رخ میدهد که به دلیل انسداد مجرای بینی کودک، اکسیژن کافی برای تنفس او وجود نداشته باشد. از این رو کودک ممکن است به دلیل کمبود اکسیژن پوستی مایل به آبی و یا کبود داشته باشد.
چند ساعت طول میکشد تا نوزاد تازه به دنیا آمده تنفس کشیدن را یاد بگیرد. از این رو نوزاد پس از یاد گرفتن تنفس طبیعی، دیگر نباید رنگ کبود یا مایل به آبی داشته باشد. چنانچه خس خس، ناراحتی در تنفس و رنگ مایل به آبی یا همان کبودی در نوزاد همچنان ادامه داشته باشد؛ ویزیت کودک توسط یک متخصص ضروری است.
تربیت فرزند مهمترین وظیفه والدین
والدین باید بدانند که بلافاصله بعد از تولد تربیت کودک هم آغاز می شود و یکی از مهمترین وظایف پدر و مادرها هم علاوه بر برسی سلامت کودک تربیت صحیح آنهاست که ما در سایت مسیر سبز به شما در این مورد کمک خواهیم کرد.
مواردی از بیماری کودک که باید به آن ها دقت کنید به قرار زیر است:
تب در نوزادان
علیرغم آنکه وجود تب در کودک نشانه ای از بیماری وی محسوب می شود، به تنهایی نمی تواند دلیلی بر نگران شدن شما باشد. ممکن است کودک تب خفیفی داشته باشد ولی بشدت بیمار باشد و یا علیرغم تب خیلی شدید ناراحتی وی جزئی باشد. با اینحال اگر کودک کمتر از ۳ ماه سن دارد و تب او بالای ۳۷.۷ است باید توسط پزشک معاینه شود. در کودکان بزرگتر اگر تب وجود دارد ولی با علامت دیگری همراه نیست و کودک از سایر جنبه ها سالم به نظر می رسد به مدت یک روز او را تحت نظر بگیرید تا اگر علامت جدیدی بروز کرد متوجه شوید . بتوانید برای پزشک توضیح دهید.
این هورمونها در اثر تحریک عواملی مانند نور یا صدا به طور غیر عادی در سیستم هضم در حال رشد و تکمیل نوزاد ترشح میشوند. بیماری کولیک معمولا از ۲ هفتگی در نوزادان شروع میشود و معمولا تا پایان ۳ ماهگی کودک فروکش میکند. اما اگر این شرایط ادامه پیدا کند؛ ممکن است به عدم تحمل فرمول شیر یا برخی از بیماری های نوازاد که به شکل زمینهای در بدن وجود دارند مربوط باشد. برای تشخیص درست این بیماری بهتر است با پزشک متخصص اطفال مشورت کنید.
اشکال در تنفس
اگر نوزاد گرفتگی بینی دارد باید سعی کنید که آنرا تمیز کنید. این عمل را می توانید با کمک یک سرنگ انجام دهید (گرفتگی مجرای بینی مکیدن شیشه شیر یا پستان مادر را برای او مشکل کند) ولی اگر تنفس نوزاد شما با اشکال جدی روبروست یعنی پره های بینی هنگام تنفس به هم می خورد یا پوست اطراف دنده ها با هر تنفس بداخل کشیده می شود و یا به نظر می رسد که رفته رفته کبود می شود، فورا به اورژانس اطلاع دهید و یا او را به بخش اورژانس بیمارستان برسانید.
تغییرات خلق
خستگی، بیقراری و بطور کلی وضعیت عمومی کودک بسیار مهم است. اگر کودک آبریزش از بینی دارد ولی مثل روزهای عادی سالم و سرحال است و به خوبی غذا می خورد احتمالا مشکل جدی وجود ندارد، البته این بدان معنا نیست که شما نباید به پزشک او اطلاع دهید. نکته مهم این است که کودکی که فقط آبریزش از بینی دارد ولی به خوبی لبخند می زند احتمالا به اندازه کودکی که آبریزش از بینی دارد و بسیار خسته به نظر می رسد بیمار نیست.
گریه غیر معمول
اگر نوزاد شما به طور ناگهانی گریه می کند و این گریه بیش از حد معمول طول می کشد و شما نمی توانید او را به روشهای عادی آرام کنید و یا اگر صدای گریه او خشک و خشن، و یا ضعیف است و یا به نحو غیر عادی با صدای زیر گریه می کند ممکن است دچار بیماری جدی شده باشد. البته عکس آن نیز صادق است یعنی حتی اگر کودک ناشاد است و گریه نمی کند ولی غیر فعال شده و به سختی از خواب بیدار می شود فورا به پزشک اطلاع دهید.
مدفوع غیر عادی
معمولا مدفوع نوزادان، بخصوص آنهایی که با شیر مادر تغذیه می شوند، بسیار شل و حتی آبکی است و تا ۱۰ بار در روز انجام می گیرد. این امر تشخیص مدفوع طبیعی از اسهال را مشکل می سازد. هر تغییری در الگوی طبیعی مدفوع نوزاد یک کلید است.
بوی مدفوع نیز مهم است زیرا اسهال گاهی، ولی نه همیشه، دارای بوی عفونت است. اگر کودک سه ماه یا کمتر سن دارد و شما مشکوک هستید که به اسهال دچار شده باشد به پزشک متخصص اطفال خبر دهید.
اگر کودک شما خواب آلوده است و بطور ناگهانی میزان کمی مدفوع سفت و خشک دفع می کند و یا اگر مدفوع او دارای خون یا بلغم است و یا قوامی ژله مانند دارد نیز به پزشک اطلاع دهید. او به شما خواهد گفت که مدفوع کودک را زیر نظر داشته باشید تا اگر اسهال ادامه یافت متوجه شوید. میزان مایعات دریافتی کودک باید کافی باشد خواه آب و خواه شیر مادر یا شیر خشک تا دچار کاهش آب بدن نشود (نوزاد باید حداقل ۶ پوشک در روز خیس کند).
هر گاه که در مورد سلامت کودک خود دچار شک شدید به پزشک تلفن کنید. آرامش خیال شما بسیار حائز اهمیت است و مشورت با پزشک ضرری ندارد. بعلاوه در اغلب موارد شک والدین صحیح است. به هر حال اتکا کودک به شماست تا بهترین شرایط را برایش ایجاد کنید.
دیدگاهتان را بنویسید